Titta han skriver!

Jag ger mig inte, bloggen är som en envis gammal gubbe som bara blir äldre och svagare, men vägrar dö! (kanske för att nån elak släkting är ute efter arvet).

Here we go again.

Det läses en hel del, dock rätt så sakta. Gillar inte att läsa fler böcker samtidigt, så nu läser jag tre böcker parallellt (ej studiematerial inräknat). Först ”På Y-fronten intet nytt”, en bok om manlighet och vad som gått fel. I och med att jag ska bli pappa har jag börjat intressera mig mycket för genustänket och känner att mitt barn inte ska behöva växa upp och tvingas in i nån mossig könsstereotyp roll bara för att passa in i andras knastertorra bilder av hur man ska vara. Jag gillade ”På Y-fronten…”, kanske gör författaren några lite väl billiga poänger ibland och humorn känns lite forcerad. Budskapet däremot är helt rätt och det skapar eftertanke på hur man egentligen beter sig, hur invant tänk sitter så djupt att man inte ens reflekterar över det.

Bok nummer två är en faktabok om Idéhistoria. Blev lite sugen på det ämnet och det visade sig vara väldigt intressant, dock kommer jag inte att ge mig på att ”recensera” den. Skriver recensera inom citationstecken då jag kommit fram till att jag är värdelös på att just recensera. Jag bara plitar lite om böckerna istället.

 

Bok nummer tre, Kraken av China Miéville. Inte klar med den än och har hållt på allt för länge. Nog för att Miéville använder utbroderat språk, men den här tar nästan priset. Har länge trott att min engelska varit riktigt bra, men här är det ord i var tredje mening som jag måste slå upp. En liten summering av handlingen: Billy Harrow jobbar på ett museum i London där den stora attraktionen är en Architeuthis Dux, en jättebläckfisk i en formalintank. En dag är bläckfisken borta, squidnapped! Billy dras in i en härva av sekter, magi och apokalypser som staplar sig på hög. China Miévilles fantasi vet som vanligt inga gränser och hans skapelser är helt fantastiska. Han uppfinner många nya egna ord och skriver på ett finurligt sätt. Tyvärr lite för finurligt kanske, då jag ofta känner att jag missar detaljer. Är ni bättre än mig på engelska så är den väl värd att kolla upp.

Nästa gäng böcker på tur som ligger och väntar på mig på bokia är Lev Grossmans ”The magicians” och Paolo Bacigalupis ”The wind up girl”, två riktigt kritikerrosade böcker, den ena en mer vuxen version av Harry Potter, den andra postapokalyps. Får se om jag slänger in lite mumintroll mellan för att få läsa lite på svenska.

Annonser
Published in: on januari 26, 2011 at 9:19 f m  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bergatroll.wordpress.com/2011/01/26/titta-han-skriver/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

  1. min blogg är rätt död den också…ska nog ta bort den snart så jag inte känner mig så stressad hela tiden.

    haha, jag tycker kraken är Miévilles mest lättlästa bok någonsin (förutom UnLunDun) (: Hade du läst The Passage förresten? Om inte så borde du verkligen göra det!

  2. mm, det är ju iofs sant…smart där (:


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: